Kruiden

5 kruiden om het hele jaar binnen te kweken

Niets beter om je kookkunsten naar een hoger niveau te tillen dan vers geplukte kruiden uit je eigen kruidentuintje toevoegen. Je kan het hele jaar door van verse kruiden genieten door deze kruiden op je vensterplank te kweken:

Dé klassieker in de Italiaanse keuken is ook een klassieker in vele kruidentuintjes. De bekendste basilicum is de Basilicum Genovese, maar er bestaan ontzettend veel variëteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kleurrijke Paarse Basilicum of de heerlijk zoete Kaneelbasilicum. Op een warm en zonnig plaatsje staat basilicum het liefst.

Wilde Marjolein of Oregano is een ander zuiders kruid dat perfect past bij pizza's. Oregano heeft nood aan een goed drainerende grond, dus leg op de bodem van de pot wat potscherven of voeg kleikorrels toe aan de potgrond. 

Citroenmelisse kweken is even geduld hebben. De zaadjes kunnen wel 3 tot 4 weken nodig hebben om te kiemen. Citroenmelisse dankt zijn naam aan zijn heerlijke citroenaroma, dat perfect is in zelfgemaakte ijsthees of desserten. Dit frisse kruid kan best groot worden (30 cm of meer), dus voorzie een grote, goed gedraineerde pot.

Salie wordt -naast peterselie, rozemarijn en tijm- in de Britse keuken beschouwd als één van de vier essentiële kruiden. In de Italiaanse keuken is tortellini in salieboter een klassieker. Salie staat graag in de zon en ook hij heeft een goed drainerende grond nodig. Volg dus het advies voor oregano en voeg wat kleikorrels toe aan de pot.

De vier essentiële kruiden uit de Franse keuken, de fines herbes, zijn bieslook, peterselie, dragon en natuurlijk; kervel. Kervel doet het uitstekend binnen en hoeft zelfs niet aan het raam te staan. Halfschaduw en niet te warme temperaturen zijn ideaal.