Bescherm je planten tegen de kou

5 tips om je groenten te beschermen tegen de kou

Ook in april of mei kan het wel eens vriezen. Zeker 's nachts durft het kwik onder het minpunt te dalen. Dat kan nog gebeuren tot ongeveer 15 mei, wanneer de fameuze 'ijsheiligen' gepasseerd zijn. Om je groenten en kruiden tegen de kou te beschermen heb ik hier een aantal tips opgelijst.

1. Haal planten in pot 's nachts binnen

Simpele truc, maar het werkt. De beste plek is doorgaans het vensterraam, daar krijgen de planten nog het laatste en eerste zonlicht. Aan het raam is echter het koudste plekje, dus als het echt héél erg koud wordt is dat misschien toch niet de ideale plaats. Geen plaats aan het raam? Zet ze dan in de garage of zelfs tuinhuis of serre. Die paar graden kunnen veel verschil betekenen.

2. Schilder je pot zwart

Ooit op een warme zomerdag je hand op een zwarte auto gelegd? Dan weet je wel hoe warm zwarte dingen kunnen worden. Dat effect kan je nabootsen door de potten van je groenten zwart te schilderen. Vaak zien de wortels het meeste af van vrieskou. Zij zitten namelijk in een vochtige grond en telkens wanneer die bevriest wordt het wortelstelsel beschadigd. Door je pot zwart te maken kan je net dat beetje extra geven om te voorkomen dat de aarde bevriest.

3. Mulch rond je planten

Ook mulch, zoals houtsnippers, stro of grasmaaisel, kan als isolator werken voor je grond en voorkomen dat de grond bevriest. Een dikke laag (toch zeker 5 cm) geeft het meeste effect. Opgelet. Mulch kan dan wel je grond beschermen tegen de kou, het kan ook voorkomen dat je grond weer opwarmt. Schijnt het zonnetje, hark dan misschien wat mulch weg.

4. Dek je planten in tegen de kou

Een omgekeerde bloempot over je kleine groenten of kruiden kan wonderen doen. Voor dubbel effect kies je natuurlijk voor een zwarte pot! Voor grotere planten kan je met een paar stokken en een stuk zeil of plastiek kan je al snel een tentje improviseren. Haal overdag de bescherming weg zodat je planten en kruiden voldoende zon en frisse lucht krijgen.

Voor een degelijke oplossing kan je natuurlijk ook een kas kopen. Hier kan je onze selectie kassen bekijken.

5. Geef extra water

Het kan een beetje vreemd lijken, maar je groenten en kruiden een goede dosis extra water geven kan je plant bij een koude nacht helpen. Een vochtige grond geeft zijn warmte namelijk minder snel af. Bovendien zorgt het water er bij verdamping ook voor dat de lucht rond de plant wat warmer is.